Defekttűrő abroncs (SSR)

Defekttűrő abroncs – ami képes megtenni az extra távolságot

Szerencsére defekt elég ritkán fordul elő. De ha Önt mégiscsak cserbenhagyja az abroncsa, az komolyan korlátozza mobilitását, és nem garantálható, hogy biztonságosan folytathatja útját. Mihelyt ugyanis a hagyományos abroncs veszíteni kezd a levegőnyomásból, fennáll a veszélye, hogy az oldalfal becsípődik az út és a felni közé. Az abroncs ilyenkor legrosszabb esetben ki is durranhat. A helyzet ilyenkor mindenképpen megköveteli a pótkerék felszerelését, különben az út folytatása szóba sem jöhet. A defekttűrő – más néven támasztóprofilos – abroncsok azonban lehetővé teszik az autósok számára, hogy biztonságosabban és stresszmentesen küzdjenek meg a defekttel.

Mi az a defekttűrő abroncs, és hogyan működik?

A defekttűrő abroncs olyan támasztóprofilos abroncs, amely feleslegessé teszi a pótkerék és autóemelő magunknál tartását. A hagyományos abroncsokkal ellentétben a defekttűrő abroncsokra a támasztóprofillal megerősített oldalfal jellemző, amely nyomásvesztés (pl. szúrt defekt) esetén képes megtámasztani az abroncsot. Ha az abroncs defektet kap, ez a kialakítás nem engedi, hogy az oldalfal összezúzódjon az útfelület és a felni között.

Konventioneller Reifen ohne Runflat
Runflat Reifen bei Reifenpanne

Miért válasszam a defekttűrő abroncsot? A defekttűrő abroncsok előnyei

A defekttűrő abroncsok defekt esetén is lehetővé teszik a vezetés folytatását és a jármű fölötti ellenőrzés megtartását. Defekt után akár 80 kilométert is meg lehet tenni legfeljebb 80 km/óra csökkentett sebességgel. Ez azt jelenti, hogy Ön a defektet követően azonnal eljuthat a legközelebbi szerelőig. Nincs szükség nemkívánatos megállásra egy forgalmas út mellett és a bonyolult abroncscsere végrehajtására. Szintén elkerülhetővé válik a macerás kerékcsere az útszélen, esetleg éppen esőben vagy hóban. Ráadásul az autósoknak nem kell egy jókora pótkereket tartaniuk maguknál, így tárolóhely szabadul fel a csomagtartóban, és a jármű össztömege is csökken.

A defekttűrő abroncsok hátrányai

A defekttűrő abroncsok súlya egy kicsivel (darabonként kb. 300 grammal) nagyobb, mint a hagyományos abroncsoké. A kezdeti befektetés a defekttűrő abroncsok esetében szintén kicsit magasabb, mint a hagyományos abroncsoknál. Különösen megéri azonban megvenni őket, ha szabványos abroncsokként kerülnek felszerelésre, ez esetben ugyanis a járműhöz, amikor kikerül a gyárból, sem pótkereket, sem abroncsjavító készletet nem mellékelnek.

A defekttűrő abroncsok jelölése

A defekttűrő abroncsokat az oldalfal betűjeleiről lehet felismerni.

Azokon az abroncsokon, amelyek tesztkörülmények közt bizonyították, hogy defekt után is alkalmasak maradnak a közúti használatra, a névleges felniátmérő előtt egy „F” betű látható, például:  205/55 RF 16. Ezenfelül egy csigaszerű szimbólum is kerül az oldalfalukra, amelyet az összes gyártó egyaránt használ.

A defekttűrő abroncsok minden abroncsgyártó által használt jelölése

Továbbá az abroncs- vagy a járműgyártó minden defekttűrő abroncs külső oldalfalán elhelyez egy különleges címkét. A gyártók többségének megvannak a saját szakkifejezései a defekttűrő abroncsokra. Leggyakrabban a következő rövidítésekkel lehet találkozni: RFT, CSR, DSST, HRS, EMT, ROF, SST, ZP és XRP.

  • Defekttűrő – mit jelent ez?

A defekttűrő, más néven támasztóprofilos abroncsok megerősített oldalfallal rendelkeznek. Kialakításuknak köszönhetően többé nem kell pótkereket és autóemelőt tárolni a csomagtartóban defekt esetére.

  • Miről ismerem fel a defekttűrő abroncsokat? Hol található meg ez az információ?

A defekttűrő abroncsokat az oldalfalon található „F” betűjelről lehet felismerni. Azok az abroncsok kapják meg ezt a jelet, amelyek tesztkörülmények közt bizonyították, hogy defekt után is alkalmasak maradnak a közúti használatra. Az „F” betű az oldalfal betűjelei között, a felniátmérő előtt látható, például: 205/55 RF 16.

  • Ki szerelhet fel defekttűrő abroncsokat?

Defekttűrő abroncsokat erre szakosodott forgalmazók szerelhetnek fel és le. Képzésben kell részesülniük és tanúsítványt kell szerezniük arról, hogy tudják, hogyan kell ezeket az abroncsokat kezelni.

Szerencsére defekt elég ritkán fordul elő. De ha Önt mégiscsak cserbenhagyja az abroncsa, az komolyan korlátozza mobilitását, és nem garantálható, hogy biztonságosan folytathatja útját. Mihelyt ugyanis a hagyományos abroncs veszíteni kezd a levegőnyomásból, fennáll a veszélye, hogy az oldalfal becsípődik az út és a felni közé. Az abroncs ilyenkor legrosszabb esetben ki is durranhat. A helyzet ilyenkor mindenképpen megköveteli a pótkerék felszerelését. Különben az út folytatása szóba sem jöhet. A defekttűrő – más néven támasztóprofilos – abroncsok azonban lehetővé teszik az autósok számára, hogy biztonságosabban és stresszmentesen küzdjenek meg a defekttel.

Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*