Hogyan vezessen hóban

A hó fantasztikus dolog. Hógolyócsaták, hóemberépítés, szánkózás – mindannyiunkból előhozza gyermeki énünket. Felnőttkorunkban azonban néha bizony megtréfál minket, főleg mikor autót vezetünk.


De ha Ön tudja, hogyan kell vezetni havas időben, a kihívások nagy része könnyen megoldhatóvá válik. Bizonyos előkészületeket még az indulás előtt meg kell tenni, más óvintézkedéseket pedig útközben kell elvégezni. Ha tudja, hogyan vezessen hóban, ez a tudás nemcsak megvédi Önt a veszélyekkel szemben, de még élvezhetővé is teszi az autózást.

Elindulás előtt

 • Gondolja át, milyen lábbelit vesz fel. A cipője talpa legyen tiszta és száraz, hogy a lába ne csússzon meg a pedálokon.
 • Ellenőrizze, hogy az abroncsok levegőnyomása megfelelő-e.
 • A profilmélység hóban különösen fontos. Tartsa be a téli/négyévszakos abroncsokkal és/vagy hólánccal kapcsolatos helyi törvényeket. Abroncsaink 8 mm profilmélységgel kezdik pályafutásukat. Számos helyi jogszabály csak 1,6 mm profilmélységnél írja elő a cserét. Vegye figyelembe azonban, hogy nedves és havas időjárási körülmények között a biztonságos vezetést befolyásolja a gumiabroncsok futófelületének mélysége, valamint gumiabroncsának mintázat kialakítása egyaránt. Nedves vagy havas utakon a sérülésteljesítménye fokozatosan csökken alacsonyabb profilmélység mellett. Nedves úton további megnövekedett veszélye van a vizes felúszásnak a vékonyodó futófelület mélységével.

  Ezért rendszeresen ellenőrizze a gumiabroncsokat, csökkentse sebességét nedves és havas utakon, és fontolja meg a gumiabroncsok megfelelő időben történő cseréjét.

 • Mindig takarítsa le a havat és a jeget az összes ablakról, tükörről és lámpáról. Szükség esetén használjon langyos vizet vagy jégmentesítőt, forró vizet azonban soha, mivel ez megolvaszthatja a műanyagból és gumiból készült alkatrészeket, és kárt tehet az elektronikában is.
 • Tisztítsa le a havat az autó tetejéről. Hirtelen fékezésnél elég kellemetlen, ha a szélvédőre lecsúszó hó elzárja Ön elől a kilátást.
 • Ellenőrizze, hogy az ablakmosó folyadék flakonja elég adalékanyagot tartalmaz-e.
 • Győződjön meg róla, hogy az ablaktörlő gumik tiszták és jó állapotúak, és a szélvédő teljes letakarításáig ne kapcsolja be az ablaktörlőt.
 • Győződjön meg róla, hogy az ablaktörlő gumik tiszták és jó állapotúak, és a szélvédő teljes letakarításáig ne kapcsolja be az ablaktörlőt.
 • Csomagoljon össze magának egy téli túlélőkészletet (meleg takarók, homok, némi harapnivaló, hólapát stb.) arra az esetre, ha bajba kerül. Elakadás esetére érdemes hóláncot vagy hózsákot is tartania az autóban, vagy akár egy darab szőnyeget, amelyet a hajtott kerekek alá teríthet, hogy plusz vonóerőt nyerjen.

További információkért olvassa el cikkünket arról, hogy Mi a teendő, ha elakadt a hóban.

Hogyan vezessen hóban


 1. Ha téli abroncsot használ, ellenőrizze, hogy van-e még legalább 1,6 mm profilmélysége, ami a törvényben előírt minimum.
   
 2. Ellenőrizze az abroncsokat, az ablakmosó folyadékot és az ablaktörlő gumikat.
   
 3. Takarítsa le a havat és a jeget az egész autóról.
   
 4. Állítson össze téli túlélőkészletet.
   
 5. Vezessen lassan, kerülje a hirtelen mozdulatokat.
   
 6. Hagyjon nagy féktávolságot a saját autója és az Ön előtt haladó autó között.
   
 7. Vezessen alacsony fordulatszámon, magas sebességfokozatban.
   
 8. Használja a nappali menetfényt.
Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*