Hogyan vezessen jeges útviszonyok között

A korcsolyázás és a jéghoki nem véletlenül oly népszerű, hiszen nagyszerű érzés gyorsan siklani a jégen. De ha az ember autóban ül, és az utat jég borítja, akkor az már nem olyan nagy öröm.

 

A havon és jégen való vezetés módja között sok a hasonlóság. Például mindkét szituációban lassan és nyugodtan kell vezetni, kerülve a hirtelen gyorsítást vagy fékezést. Amikor azonban jeges útviszonyok között akar megtanulni vezetni, néhány további szempontot is tekintetbe kell vennie.

01_precaution_icon

Általános óvintézkedések

Először is azt fontolja meg, hogy feltétlenül autóba kell-e ülnie. A jeges út rendkívül alattomos ellenség, ezért azt javasoljuk, alaposan gondolja át, hogy érdemes-e egy esetleges baleset pénzügyi és érzelmi terhét kockáztatnia.

Hallgassa a rádiót! A meteorológusok általában felhívják a figyelmet a konkrét veszélyzónákra, és ez az információ segíthet eldönteni, kimerészkedjen-e az útra.

Az is előfordulhat, hogy Ön már úton van, és nem tudja biztosan, nem lesz-e gondja a jéggel.

A hó és a jég között az az egyik legnagyobb különbség, hogy a hó könnyen észrevehető. Az utat borító vékony jégréteg azonban olyan jól beleolvad az út színeibe, hogy sokszor csak akkor ébredünk rá a létezésére, amikor már túl késő. Az autó hőmérője jó kiindulópontot jelenthet. Ha a kinti levegő hőmérsékletét fagyponthoz közelinek mutatja, indokolt a különleges óvatosság. 

A jégtakarót úgy is felfedezheti, ha figyeli a többi autó mozgását. Ha azt veszi észre, hogy némelyik megcsúszik, vagy már le is sodródott az útról, akkor valószínűleg már jeges területen jár.

Ha nyugtalanítónak érzi a helyzetét, inkább álljon félre, és vagy várjon, amíg felmelegszik az idő, vagy keressen más közlekedési alternatívát.

Hogyan vezessen jeges útviszonyok között

  • Figyelje a levegő hőmérsékletét, hogy ne érjék váratlanul a jeges útviszonyok!
  • Figyelje a többi autóst, hogy küzdenek-e a jéggel!
  • Hallgassa meg az időjárás-előrejelzést, és kerülje a veszélyzónákat!
  • Vezessen lassan és óvatosan!
  • Hagyjon nagy távolságot a saját autója és az Ön előtt haladó autó között!
  • Ha megcsúszik, kormányozzon arrafelé, amerre az autó hátulja mozdul!
Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*