Hólánc felszerelése és használata

A legtöbb személygépjármű, szabadidő-terepjáró (SUV) és teherautó felszerelhető hólánccal. A hólánc havon és jégen nagymértékben fokozza a vonóerő-átadást, és nyári abroncsra szerelve ideiglenes megoldást jelenthet.


Hasznos lehet olyankor például, ha Ön egy téli üdülőhelyre tart, ahol a helyi klíma hidegebb és jegesebb, mint az Ön szokásos vezetési körülményei. Fontos azonban ellenőrizni a célország jogszabályi előírásait, mivel bizonyos országokban a téli abroncs, más helyeken a hólánc használatát teszik kötelezővé. Továbbá, mivel a hólánc károsíthatja az útfelületet, bizonyos helyeken meghatározzák, hogy legalább mekkora hótakaró esetén használható.

 

Ha a törvény engedélyezi a hóláncot, érdemes mindent megtanulnia annak felszereléséről és használatáról.

01_icon_snowchain

A megfelelő hólánc beszerzése

Először is győződjön meg arról, hogy a saját járművéhez illő hóláncot vásárolt. Az autógyártó által kiadott felhasználói kézikönyvnek tartalmaznia kell a részleteket. Ne feledje, hogy bizonyos autókon problémás lehet a hólánc használata. Ha az Ön autóján nincs elég szabad hely az abroncs és a sárvédőív/felfüggesztés között, lehet, hogy inkább hózsákot kell használnia, vagy keresni egy olyan gyártót, akinél elérhető az adott márkához és modellhez való hólánc.

Ha úgy találja, hogy van elég szabad hely a kerék hátsó részénél, illetve az útfelület és a sárvédőív között, be kell szereznie az abroncsmérethez és a jármű súlyához/teljesítményéhez való láncokat.

A hólánc párban kapható, és rendszerint a hajtott kerekekre kerül. Ez esetben is lapozza fel a gyártói kézikönyvet. Van, akik szerint elég két darab lánc, de két pár mindenképpen jobb.

Ellenőrző lista a hólánc felszereléséhez és használatához

  • Ellenőrizze, hogy az Ön járművét fel lehet-e szerelni hólánccal!
  • Nézzen utána a célországban érvényes szabályozásoknak!
  • Mielőtt elindul, gyakorolja be a hólánc felszerelését!
  • Vezessen egyenletes, lassú tempóban (max. 48 km/h)!
  • Rendszeresen ellenőrizze, nem sérült-e meg a hólánc, használat után pedig tisztítsa meg és törölje szárazra!
Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*