A téli abroncsok futófelülete

Három jól felismerhető jegy alapján különböztethetők meg a téli gumiabroncsok a nyári gumiabroncsoktól: a téli abroncs futófelülete mélyebb, másfajta futófelületi mintázattal rendelkezik, és az oldalfalakon további jelölések is vannak.

Az oldalfal jelölései

Kezdők számára a téli abroncs felismerésének legkönnyebb módja, ha ellenőrzik, van-e az oldalfalon „hópehely a hegyen” szimbólum (egy háromcsúcsú hegy és egy hópehely), valamint M+S betűjel („sár és hó”). A „hópehely a hegyen” szimbólum azt jelzi, hogy az abroncs havon nyújtott teljesítménye megfelel a gépjárművek biztonságáról szóló 661/2009. számú EU-rendeletben meghatározott minimális teljesítménykövetelménynek.

Ez viszonylag új, 2012 novemberében kelt szabályozás. Az M+S szimbólumot már hosszú évek óta használják az abroncsgyártók, hogy téli abroncsaikat megkülönböztessék a nyáriaktól.

Profilmélység

A téli abroncsok profilja mélyebb, hogy a mélyedésekben felhalmozódhasson a hó és a latyak. Érdekes módon a hó kitűnően fokozza a hóhoz való tapadást, így a mély profil sokat segít a vonóerő-átadásban. Ezért különösen fontos lecserélni a téli abroncsokat, még mielőtt a futófelület a törvény által megszabott 1,6 mm-es minimumra kopik.

Téli abroncsok:

  • „Hópehely a hegyen” szimbólummal vannak ellátva
  • Sok természetes kaucsukot tartalmaznak, ezért hidegben is puhák maradnak
  • Futófelületükön mély csatornák találhatóak
  • Egymásba kapcsolódó szűk csatornáik révén feltörik a havat, latyakot és jeget
Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*