Az abroncs sebességindexe

Az abroncs sebességindexéből azt tudhatjuk meg, mennyi az a maximális sebesség, amire az adott abroncs törvényesen hitelesítve van. Ez biztosítja, hogy az Ön által vásárolt abroncs az autó sebességének megfelelő – és biztonságos – legyen.

Sebességindex egy abroncs oldalfalán

Hol találom meg az abroncs sebességindexét?

A sebességindex az abroncs oldalfalán szerepel, a terhelési index után. Példánkban az autó sebességindexe W, ami azt jelzi, hogy akár 270 km/h (168 mph) sebességre is hitelesítve van.

Hogyan számítják ki a sebességindexet?

A sebességindex laboratóriumi tesztek eredményén alapul, amelyekben az abroncsot 10 km/h-s (6,2 mph) lépésekben 10 percenként gyorsítják, amíg el nem éri a kívánt sebességet. A besorolás eléréséhez szimulált terheléssel végzett teszten kell bizonyítania, hogy képes kibírni egy adott sebességet.

A sebességindexet egy betű jelzi – A a legalacsonyabb, Y a legmagasabb. Ahogy az alábbi táblázatban látható, néhány rendellenesség adódott abból, hogy ahogy az autógyártók növelték a járműveik sebességét, új sebességindexeket kellett hozzájuk bevezetni.

Leggyakoribb sebességindexek, sebességek és járműhasználat

A sebességindex csak a sebességről szól?

Nem. Összefügg az utazási kényelemmel, a vonóerő-átadással, a futófelület kopásával és a kanyarstabilitással is. A magasabb sebességindexű abroncsok általában jobb tapadást és fékerőt nyújtanak, de a futófelületük élettartama rövidebb lehet, és hideg időben kevésbé jól teljesítenek. Ezért a V, Z, W és Y indexű abroncsok általában inkább nagy teljesítményű járművekre és melegebb éghajlatra valók.

Ön a jobb teljesítmény érdekében választhat magasabb sebességindexű abroncsokat, de ha alacsonyabb sebességindexűeket szerel fel, akkor ehhez kell szabnia az autója legnagyobb sebességét is.

Használhatok többféle sebességindexű abroncsot?

Ha vegyes sebességindexű abroncsokat akar használni – mi egyébként ezt nem ajánljuk –, mindig az alacsonyabb besorolású abroncsokat szerelje az elülső tengelyre, tekintet nélkül arra, hogy az autó első-, hátsó- vagy összkerékhajtású-e. Ezzel megelőzheti az esetleges túlkormányzásból adódó gondokat. Ne feledje, hogy minden abroncsnak illenie kell a járműhöz, és hogy Ön nem vezethet nagyobb sebességgel, mint amit a legalacsonyabb sebességindexű abroncs bír. 

Mi mindig azt ajánljuk, hogy minden keréken azonos méretű, típusú és sebességindexű abroncsot használjon.

Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*