Mi a különbség a nyári és a téli abroncsok között

Sok embernek, főleg ha szélsőséges éghajlatú országokban élnek, kötelező két abroncskészletet fenntartania: egyet télire, egyet nyárra. De mi a különbség a nyári és a téli abroncsok között?

Téli abroncsok

Három alapvető különbség van a nyári és téli abroncsok között: a felépítésük, az alapanyag-keverékük és a futófelület-mintázatuk.

  • A téli abroncsokban több a természetes kaucsuk, ezért hidegben is megőrzik lágyságukat. Minél puhább az abroncs, annál könnyebben képes kapcsolódni az útfelülethez, ami jobb tapadást és kezelhetőséget eredményez. A nyári abroncstól eltérően, amely hidegben hamar megkeményedik, a téli abroncs +7°C alatti hőmérsékleten teljesít a legjobban.
  • A téli abroncs futófelületi blokkjai ezenfelül több ezernyi apró csatornával (ún. lamellák) rendelkeznek, amelyek eloszlatják a vizet, így megelőzve a vízre felúszást. Ezek a csatornák belekapnak a hóba, latyakba és jégbe, és ezáltal biztosítják az úthoz való optimális tapadást.
  • Ezenfelül a téli abroncsnak nagy a profilmélysége. Az abroncson található mélyedések sok havat képesek befogadni. Furcsa módon semmi nem tapad jobban a hóhoz, mint a hó, az összetömörült hó pedig tovább fokozza a tapadást, így megnő a vonóerő-átadás, amely előreviszi a járművet a havas és jeges úton.

Különbség:

  • A téli abroncs +7°C alatti hőmérsékleten teljesít a legjobban.
  • A nyári abroncs +7°C fölötti hőmérsékleten teljesít a legjobban.
Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*