Átlagos gumiabroncs élettartam, amiről meg kell győződnie

Mennyi ideig tartanak ki a gumiabroncsok? Hogyan hosszabbíthatom meg a gumiabroncsok élettartamát? És mikor kell új gumiabroncsokat vennem? Ezek azok a kérdések, melyekkel a sofőröknek folyamatosan foglalkozniuk kell. A biztonság és a vezetés élménye érdekében, még esőben is, a teljesen ép gumiabroncsok megléte elengedhetetlen. Szerencsére a gumiabroncsok jó állapotban tartása egyáltalán nem nehéz. Tudjon meg többet az alapvető tippekről és trükkökről.

A hüvelykujj szabály: Mennyi ideig tartanak ki a gumiabroncsok?

Nincsenek törvényi előírások arra, hogy meddig  tudja használni a gumiabroncsokat. Az egyetlen kivétel: a pótkocsikra szánt abroncsok legfeljebb 90 km/h sebességre engedélyezettek. Mindezek mellett minden esetben a jármű vezetőjének a felelőssége, hogy  gépjárművön a jogszabályoknak mindenben megfelelő abroncsok legyenek használatban. A jogszabályok határozzák meg a megengedett minimális mintázati mélység nagyságát és az abroncs megfelelő állapotára vonatkozó leírást. Ettől függetlenül a közúti szabályok igen világosan kimondják, hogy az autónak az összes tartozékával együtt minden esetben közúti forgalomra alkalmasnak kell lennie. Ebbe természetesen a gumiabroncsok is beletartoznak.
Akad néhány kritérium, melyek segítenek eldönteni, hogy tovább használhatja –e a gumiabroncsokat, és hogy mikor kell lecserélni azokat. Útmutatásul az alábbi irányadó: négy hasonló abronccsal vezethet, mindegyik legalább 1,6 mm bordamélységgel (a törvényes minimális bordamélységgel) rendelkezzen, és tíz évnél fiatalabb legyen.
Ne feledje: a biztonságos vezetésre vizes és havas időjárási viszonyok között a profilmélység, a mintázat és az abroncsok bordáinak gumikeveréke gyakorol hatást. Vizes vagy hófedte utakon a fékteljesítmény progresszíven csökken alacsonyabb bordamélység mellett. Vizes úton a vízen futás megnövekedett veszélye áll fenn csökkent profilmélység esetén.
Éppen emiatt rendszeresen ellenőrizze a gumiabroncsokat, mérsékelje a sebességet vizes vagy havas utakon, és gondolkodjon el az abroncsok kellő időben történő cseréjén.

Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*