Hogyan cseréljen abroncsot?

Mindig azt javasoljuk, hogy bízza a cserét a hivatásos Uniroyal márkakereskedőre, de ha mindenképpen maga akarja elvégezni, fontos, hogy ismerje ennek biztonságos módját.

Mielőtt nekilátna

Először is keressen egy biztonságos, sík helyet, a forgalomtól távol. Ha az autópályán kapott defektet, sokkal biztonságosabb autómentőt hívni, mint saját erőből megkísérelni az abroncscserét.

Ha sikerült biztonságos helyet találni, vegye sorra, hogy milyen felszereléssel rendelkezik, és milyen lehetőségei vannak. Például: Teljes méretű pótkereke van-e az autójának, vagy keskeny ideiglenes pótkereke („mankókerék”), esetleg kapott-e hozzá defektjavító készletet? A pótkeréknek megvan-e a megfelelő profilmélysége, és teljesen fel van-e fújva?

Teljes méretű pótkerék

Mielőtt nekilátna az abroncscserének, olvassa el a jármű kézikönyvét. Ebben részletes információkat talál a márka és típus különleges jellemzőiről, valamint megtalálja a mellékelt szerszámok listáját és azt is, hová kell rögzíteni az autóemelőt. Ez az utolsó információ rendkívül fontos.

Kérje meg az utasait, hogy szálljanak ki az autóból, állítsa le a motort, és kapcsolja be a vészvillogót. Húzza be a kéziféket, és tegye az autót egyes sebességbe (automatikus sebességváltónál P). Hogy az autó ne guruljon el, miután felemelte, tegyen éket a defektes kerékkel átlósan szemközti kerék alá. Ék hiányában egy nagy kő vagy fatuskó is megfelel.

A konkrét utasításokért mindig lapozza fel a gyártói kézikönyvet.

Innen megtudhatja, hogy

1. van-e teljes méretű pótkereke;

2. van-e keskeny "mankókereke";

3. van-e defektjavító készlete;

4. van-e kerékőre;

5. pontosan hová kell helyezni az autóemelőt;

6. mennyi az előírt abroncsnyomás;

7. számítson-e figyelmeztető fényjelzésre az abroncscsere után.

Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.