Hogyan cseréljünk abroncsot?

Amennyiben Ön egy szezonális kerékcsere előtt áll, célszerű gumiszervizhez fordulni. Ha Ön mégis úgy dönt, hogy saját maga cseréli le kerekeit, íme néhány jó tanács, melyeket biztonsága érdekében javasolt betartani.

Előkészületek

Mindenekelőtt győződjön meg arról, hogy biztonságos helyszínen tartózkodik, messze a forgalomtól! Abban az esetben, ha Ön forgalmas helyen kapott defektet, inkább hívjon autómentőt!

Első lépésként vizsgálja meg a rendelkezésre álló eszközeit! Defekt esetére minden gyártó különböző felszereléssel látja el a járműveit (pótkerék, mankókerék vagy defektjavító készlet). Bizonyosodjon meg róla, hogy a pótkerék az évszaknak megfelelő mintázattal és az előírt guminyomásértékkel rendelkezik!

Pótkerék

Kerékcsere előtt javasolt elolvasni a járműve kézikönyvét, így pontos információt kap arról, hogy milyen eszközökre lesz szüksége a cseréhez, és hova kell majd helyeznie az emelőt.

Szerelés előtt kérje meg az utasait, hogy szálljanak ki az autóból, majd állítsa le a jármű motorját és kapcsolja be a vészvillogót! Húzza be a rögzítőféket, majd manuális váltós járműnél tegye első fokozatba a sebességváltót, automata váltós jármű esetén pedig „P” állásba! Ékelje ki kétoldalról a defektes kerékkel ellentétes oldalon lévő kereket!

Mindig kövesse a kézikönyvben előírt utasításokat, amelyben az alábbi pontokról kap részletes leírást:


1. Pótkerék felszerelése

2. Mankókerék felszerelése

3. Defektjavító készlet használata

4. Kerékőr eltávolítása

5. Emelőkar megfelelő helye

6. Előírt guminyomásérték

7. Várható jelzőfények a műszerfalon

Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*