Hogyan vezessen ködben

Egy autós számára nem sok ijesztőbb élmény van, mint amikor hirtelen leszáll a köd. Egyszer csak azt veszi észre, hogy az orráig sem lát, és a közvetlen környezete eltűnt a szeme elől. Kétségbeesésre azonban semmi ok: a ködben való vezetést is meg lehet tanulni.

Elindulás előtt

Bármilyen jól is tud Ön vezetni, mások viselkedésével nem tud kalkulálni. Ennek ellenére javíthatja egy baleset elkerülésének esélyét.

Először is tegye fel magának a kérdést: „Biztos, hogy most mindenképpen autóba kell ülnöm?” Ha tudja, hogy számolnia kell a köd lehetőségével, a legbiztonságosabb döntés az, ha inkább elkerüli. Halassza el az utazást. A köd miatt valószínűleg úgyis elkésne – biztos, hogy így is érdemes elindulnia?

Ez természetesen csak akkor érvényes, ha már legalábbis sejti, hogy köddel lesz dolga. A köd azonban sokszor teljesen váratlanul száll le – ezért feltétlenül tanulja meg, mit kezdjen vele vezetés közben. Az első lépést már az elindulás előtt meg kell tennie.

Ha párás, ködös időben vezet, a világító és fényjelző berendezések egyszeriben rendkívül fontos szerepet kapnak. Ezért elindulás előtt ellenőrizze, hogy mindegyik működik-e, és tiszta-e a lencséjük. Továbbá, ha még nem tudja, melyiknek hol a kapcsolója, és hogyan kell ki- és bekapcsolni azokat – beleértve a ködlámpát is –, akkor legfőbb ideje ezt megtanulni. Ma már sok autónak automatikusan bekapcsolnak a lámpái sötétedéskor, ez azonban pára vagy köd esetén nem feltétlenül van így. Ezért is érdemes megtanulni, hogyan kapcsolja ki és be manuálisan a világítást.

Ellenőrző lista ködben történő vezetéshez

  • Indulás előtt ellenőrizze a világító és fényjelző berendezéseket!
  • Tanulja meg kézileg ki- és bekapcsolni a lámpákat!
  • Használjon tompított fényszórót!
  • A ködlámpákat csak rendkívül rossz látási viszonyok esetén kapcsolja be!
  • Előzze meg az autón belüli páralecsapódást!
  • Vezessen lassan és egyenletes tempóban!
  • Hagyjon nagy távolságot a saját autója és az Ön előtt haladó autó között!
  • Számítson arra, hogy a ködre fagy is következhet!
Uniroyal. A Continental márkacsoport tagja.*